Nemrégiben kiválasztották az év fagyiját, mely a Triász névre hallgat. Készítője Csuta Zsolt cukrászművész. Az ország tortájára még várnunk kell júliusig, de addig is itt van nekünk ez az isteni, hűsítő fagyi.
A győztes fagyit 64 pályázat közül választották ki. A fagyi alapíze mandula, amit csokis-meggyes öntettel bolondítanak meg.
Mandulás fagyi recept:
Hozzávalók:
• 5 dl tejszín
• 5 dkg kristálycukor
• 10 dkg porcukor
• 4 tojássárgája
• 10 dkg tisztított mandula
Elkészítés:
A kristálycukrot karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a forró krémhez a mandulát is. Amíg hűl, készítsük el az alap másik felét. A tojásokat a porcukorral keverjük el, majd apránként öntsük hozzá a kemény krémhez a tejszínt is. A karamellás-mandulás krémet daráljuk le és keverjük el a tejszínes krémmel. Kis lángon sűrítsük pár percig, majd tegyük be a fagyasztóba.
Csokis-meggyes öntet recept:
Hozzávalók:
• 1 üveg meggybefőtt (kb. 750 ml)
• 2 ek citromlé
• 1 ek cukor
• 1 ek étkezési keményítő
• csoki szirup
Elkészítés:
A meggybefőtt levét elkeverjük a citromlével. A keményítőt 2 evőkanál vízzel elkeverjük és ráöntjük a meggylevet. Felforraljuk, cukorral édesítjük, és beletesszük a lecsöpögtetett meggyet. Ha már kicsit kihűlt, ízlés szerint öntsük rá a csoki szirupot.