100% Csajoknak :))

Csak Csajoknak!Fiúk: Ha beléptek mehet is kifele ez nem nektek valók!

Ha egy CD vagy DVD megsérül, karcos lesz, könnyen előfordulhat, hogy nem tudod lejátszani kedvenc zenédet, filmedet. Szerencsére boltokban kaphatók a karcos CD, DVD-k javítására szolgáló eszközök, s persze létezik néhány házi praktika, amivel ismét olvashatóvá tudod tenni a sérült lemezeket.

 

Lépések:

Tisztítsd meg a CD felületét! Mielőtt komolyabb eszközökhöz nyúlnál próbáld meg a legegyszerűbb helyreállítási módszert.

1. Langyos vízzel mosd le a CD felületét. Indulj a közepétől és az újaddal körkörösen, egy spirált leírva haladj kifelé!

2. Miután ezzel készen vagy, rázd le a vizet, majd hagyd magától megszáradni. Semmiképpen ne töröld át ronggyal vagy törölközővel a felületet, mert így újabb szennyeződések, karcolások kerülhetnek a felületre!

3. Miután megszáradt a CD vagy DVD, tedd a lemezmeghajtóba és próbáld ki!

4. Ha sikerült, mindenképpen érdemes egy másolatot készíteni a lemezről.

 

Polírozd a CD-t fogkrémmel! Ha a tisztítás nem hozta meg a várt eredményt, akkor jöhet a polírozás. Jó, ha tudod, hogy a fogkrémes kezeléssel akár teljesen tönkre is teheted a CD lemezt, így csak végső esetben próbáld ki.

1. Vigyél fel egy kisebb mennyiségű – lehetőleg szódabikarbóna tartalmú – fogkrémet a CD felületére!

2. Tiszta kendővel, például szemüvegtisztító ronggyal körkörösen, a közepétől indulva, lassan, kifelé haladva dörzsölt át a CD felületét. Ezt a műveletet ismételd meg kb. 8-10 alkalommal. A polírozás közben enyhén nyomd a felületre a rongyot!

3. Ezt követően langyos vízzel mosd át alaposan a CD lemezt, fontos, hogy ne maradjon rajta fogkrém. Hagyd magától megszáradni a felületet, végül próbáld ki a CD-t. Ha sikerült, mindenképpen célszerű másolatot készíteni a CD vagy DVD lemezről.

 

Viaszos módszer

1. Ha a polírozás nem működik, megpróbálhatjuk a karcolásokat vazelinnel, színtelen cipőápoló viasszal, vagy autóviasszal kitölteni. Léteznek speciális, kifejezetten CD javítására szolgáló viaszkészítmények is, ha lehet, válaszd inkább ezeket!

2. A művelet során egy szálmentes ronggyal óvatosan töröld át körkörösen a CD felületét.

3. Próbáld ki a CD-t, ha működik, készíts másolatot. Ezzel a módszer csak rövid ideig működik, addig, amíg a viasz a karcolásokban marad. A viasszal „kikent” CD-t azért is érdemes átmásolni, mert a viasz könnyen bejuthat a CD-meghajtóba, ami ott károsodást, meghibásodást okozhat.

 

Tippek:

- Szakboltokban kaphatók kifejezetten CD tisztítására szolgáló termékek, próbáljuk elsőként ezekkel helyreállítani a karcolt CD-t, DVD-t.

- Minden, számunkra fontos CD-ről készítsünk biztonsági másolatot, így elkerülhetjük, hogy karcolás esetén ilyen kockázatos műveleten múljon a helyreállítás lehetősége.

- Mielőtt megpróbáljuk helyreállítani a CD-t, ellenőrizzük, hogy valóban a CD-vel van gond, elképzelhető, hogy a lemezjátszó, vagy CD drive olvasófeje sérül.

 

Amire szükséged lehet:

- Tiszta, puha, szálmentes kendő (pl.: mikroszálas törlőkendő)

- Egyéb polírozó anyag (fogkrém, viasz, autóápoló, vazelin)

- Víz

 

Figyelmeztetések:

- Tisztítás után a CD-t mindig a pereménél fogjuk, ne érintsük meg az adathordozó felületét, mert a rákerülő újlenyomatok adatolvasási hibához vezethetnek.

- Polírozás során soha ne nyomjuk a fogkrémet erősen a felületre. A fogkrémmel törtnő polírozásnál így ugyanis nem hogy javítunk, de még ronthatunk is a helyzeten.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 10
Heti: 62
Havi: 342
Össz.: 51 246

Látogatottság növelés
Oldal: Így kell megjavítani a karcolt cd-t
100% Csajoknak :)) - © 2008 - 2018 - nikihivatalosweboldala.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »